• Laat de vrouwtjes maar komen!

Laat de vrouwtjes maar komen!

Als ik - met wegwerphandschoenen, mondkapje én een beslagen bril - bij meneer binnenkom zit hij onderuitgezakt op een eetkamerstoel.

In zijn pyjama, ogen dicht en een ongecontroleerd bewegende rechterarm. Niet slapend, wel heel ver weg in zijn eigen wereld. Heftig, een aangrijpend beeld. Wassen, aankleden en medicatie verstrekken, dat is waar ik voor kom. Ik loop lawaai makend door het huis en verzamel.

lekker warm
Washandje, handdoek, medicatie. Met een schuin oog houd ik meneer in de gaten en zie hem ontwaken. Mijn hand op zijn schouder doet de rest. Even later schuifelt hij achter zijn rollator richting keuken en mompelt hij “Ik wil niet meer..., ik wil niet meer..., ik wil niet meer...” Monotoon, het klinkt als een mantra. In de keuken aangekomen kleed ik hem uit en geef een washandje, voor zijn gezicht. “Lekker warm” mompelt hij tevreden en de kleur keert terug in zijn gezicht.

vrolijk door
Als ik hem zo'n twintig minuten later gedag zeg, zit hij grapjes makend op zijn stoel. “Laat de vrouwtjes maar komen”, zegt hij met een ondeugende blik op zijn gezicht. Daar doe ik 't voor, dat is wat werken in de thuiszorg zo mooi maakt. Ik stap lachend op mijn fiets en denk aan het telefoongesprek een dag eerder, met Elise Zevenbergen over het verlengen van mijn dienstverband. Ja, ik heb de goede keuze gemaakt! Ik ga vrolijk door bij Libertas, ook na 31 december 2020.

met afwasmiddel
Over de exacte invulling gaan we het nog hebben, maar in ieder geval vier maanden per team in plaats van twee. Fijn. Het geeft mij de kans om collega's en clienten nog beter te leren kennen. Een mooi vooruitzicht. Nu alleen nog iets vinden op het beslaan van mijn bril. Suggesties en bruikbare tips zijn meer dan welkom! Een andere bril én mijn brillenglazen schoonmaken met afwasmiddel heb ik al geprobeerd, helaas zonder het gewenste effect.

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller