• Een pak van Koos Konijn

Een pak van Koos Konijn

Faaïq vluchtte met zijn vrouw en dochtertje uit Syrië en werkt nu in de zorg bij Libertas Leiden.“Ik krijg dubbel betaald, mijn salaris én de waardering van collega's en bewoners.”

“Mensen in mijn omgeving raadde het me af. Ze zeiden, het is alleen maar wassen en billen afvegen. Maar dit werk is zoveel meer! Het contact met bewoners en collega's was wel moeilijk in het begin, ik sprak amper Nederlands. Het ging aarzelend en voorzichtig, zeg ik iets verkeerd...“

niets ernstigs
Nu, drie jaar verder, is Faaïq bijna klaar met de opleiding Verzorgende niveau 3 en daarna gaat hij door met de opleiding Verpleegkundige niveau 4. “Niet om de baas te kunnen spelen, ik wil gewoon meer leren en weten.” Ik spreek hem in de gang op de derde verdieping. Onrustig, zijn oren zijn bij wat er in de kamers gebeurt. Een alarmbel betekent het einde van ons gesprek. Niets ernstigs. De benen van een bewoner moeten gezwachteld worden en graag nu. Geen probleem. Faaïq gaat door zijn knieën en aan de slag.

nou, even dan
Zijn werk gaat voor alles. Daar ben ik een half uur voor het einde van onze dienst weer getuige van. Teammanager Fred vraagt of Faaïq even tijd voor hem heeft. Het antwoord is voor Fred, voor mij én voor mijn collega's tamelijk onverwacht. “Nee, nu even niet. Ik moet nog van alles doen en straks is de overdracht.” De lach van Fred en mijn collega's doen hem beseffen dat het niet het antwoord is wat van hem wordt verwacht. “Nou, even dan.” Het lachend uitgesproken “bedankt mijnheer” van Fred gaat langs hem heen.

een bijzonder mens
Mijn collega's niet, zij schieten vrolijk in de lach. Faaïq, het is een bijzonder mens. Zo heeft iedere collega bij woonzorgcentrum Rijn en Vliet een verhaal. Stagiaire Femke bijvoorbeeld, volgde de mbo-opleiding Toerisme & Recreatie. “Tijdens mijn stage op een camping in Italië stond ik als lid van het animatieteam te zweten in een pak van Koos Konijn. Toen wist ik, dit is niets voor mij!” Ze verraste haar moeder, maakte de overstap naar de opleiding Verzorgende niveau 3 en loopt nu stage bij Rijn en Vliet. Daar is Femke in haar element, ik heb het zelf gezien.

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller