• Doe mij maar een pilsie

Doe mij maar een pilsie

Dementie en hoe ga je daarmee om? “Nee hoor, dat is mijn moeder!”

Naast haar kamerdeur hangen twee foto's, van haar. Voor de vrouw is er geen discussie mogelijk, het is haar moeder. Ik twijfel, zal ik een foto van haar maken met die twee foto's op de achtergrond en het resultaat aan haar laten zien... Misschien niet zo'n goed idee, te confronterend. Die vraag stel ik mezelf bijna iedere minuut tijdens mijn werk/aanwezigheid op de afdeling psychogeriatrie van woonzorgcentrum Rijn en Vliet.

potje eenendertigen
“Positief benaderen en zeker niet als kinderen”, leerde ik van een goede vriend en expert op dit gebied. Afgelopen vrijdag werd ik door collega Demi uitgenodigd voor een potje eenendertigen met twee bewoners, Koos en Willem. Eerst speelde Demi mee en een half uurtje later ging zij verder met ander werk. Tijdens dat eerste halfuur heb ik met bewondering naar haar gekeken, het bovenstaande advies werd door Demi in de praktijk toegepast. Bijzonder én mooi om te zien.

ik zou passen
Na haar vertrek werd ik zelf spelleider. Eenendertigen: voor mij was het lang geleden, maar de spelregels zijn niet heel ingewikkeld. Voor mensen met dementie is dat een duidelijk ander verhaal. Zij kozen compleet willekeurig voor de mooie plaatjes. Een klaveraas, een hartenheer en een ruitenvrouw. Het zag er mooi uit, maar je wint er geen spelletje mee. Natuurlijk heb ik ze geholpen. Ik zou die kaart pakken en die wegdoen. Ik zou passen. Willen jullie nog iets drinken?

vruchtensap en zoutjes
“Doe mij maar een pilsie” zei Willem. Dat was er niet, maar ook met vruchtensap en zoutjes hadden de heren het prima naar hun zin. Leuk! Twee uur later fietste ik met twijfel in mijn hoofd richting Leiden Centraal. Werken op de afdeling psychogeriatrie heeft een ander tempo, is duidelijk minder fysiek dan de thuiszorg en de afdeling somatiek. Het kost energie tussen je oren, althans bij mij. Saai? Nee, zeker niet. Het is bijzonder om te ervaren wat dementie met hersenen doet en mooi om te zien hoe collega's daarmee omgaan.

een maandje extra
Nog een kleine drie weken, tot eind van deze maand. Dan ga ik weer terug naar de thuiszorg, dat verzoek heb ik zelf gedaan. Toch is de eerste twijfel gezaaid, een maandje extra op de afdeling psychogeriatrie van woonzorgcentrum Rijn en Vliet? Misschien... Mooi dat ik die keuzevrijheid van Libertas Leiden krijg.

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller