• Kan jij puzzelen?

Kan jij puzzelen?

“Wie slaapt die zondigt niet.” Ja hoor, ze is wakker en komt de woonkamer binnen. Eerst haar rollator, dan mevrouw zelf. Ze is van de spreekwoorden en gezegden.

Het is inmiddels 10.00 uur en de meeste bewoners van de afdeling PG van woonzorgcentrum Rijn en Vliet liggen nog op één oor. “Jan, wil jij...” Graag Bea. Ik mag Koos helpen bij het douchen en aankleden. Hij heeft het zichtbaar zwaar vandaag. Terug in zijn stoel moet hij even flink op adem komen. “Twee klikken”, is het enige wat hij zegt als ik zijn horloge om zijn pols doe.

heerlijke strandwandeling
De dag beweegt verder in een traag tempo. Koffie, lunch, daarna vertrekken de meeste bewoners naar hun kamer voor een middagdutje. Ik zit in een luie stoel en denk terug aan die heerlijke strandwandeling van een dag eerder. Mijn ogen vallen dicht, even maar. Geschrokken sta ik op en loop een rondje. “Hé Jan, kan jij puzzelen?” De vraag wordt op de gang gesteld door collega Jolanda. Nou ja, kunnen, zeg ik aarzelend. Als kind heb ik het veel gedaan.

de rand is klaar
Voor Jolanda ruim voldoende, ze loopt op haar Crocs met Happy Socks voor me uit naar de kamer van de vrouw van de spreekwoorden en gezegden. De puzzel ligt op tafel. De rand is klaar, eromheen liggen zo'n 200 losse stukjes. Mevrouw slaapt niet, ze zit enigszins radeloos aan tafel. “Eerst heeft mijn dochter geholpen, maar die moest weg...” Ik schuif een stoel aan en samen gaan we aan de slag. Vanuit mijn ooghoek zie ik de vrouw met geweld puzzelstukjes op een plaats drukken waar ze duidelijk niet horen.

de blauwe lucht
“Ik ben moe, ik heb geen zin meer, ik ga even daar zitten. Maar jij mag wel verder gaan.” Dat laat ik me geen twee keer zeggen. De vrouw doet haar ogen dicht en ik ga aan de slag. De tijd verdwijnt, door de puzzel en door de regelmatige ademhaling van mevrouw.  Ongeveer een uurtje later wordt haar ademhaling onrustig en ik heb nog zes losse stukjes van de blauwe lucht. Nog even snel! Zo, mevrouw is wakker en ik ben klaar! Tevreden kijk ik naar het totaalplaatje: de complete puzzel én het opgeluchte gezicht van mevrouw.

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller