• Altijd vrijgezel gebleven

Altijd vrijgezel gebleven

“Schaatsen? Ik ben wereldkampioen geweest. Twee keer. Mijn vrouw ook.” Hij klonk zo overtuigend dat ik zijn naam tegen beter weten in heb gegoogeld. Niets te vinden.

Vandaag zit hij weer op z'n praatstoel, hij stond er vanochtend mee op. Eerst maakte hij ruzie aan de ontbijttafel, met de vrouw die zijn commentaar op de medebewoners van de afdeling PG helemaal zat was. Na de lunch vertelt hij zijn levensverhaal, aan een ander slachtoffer. Tussendoor heeft hij geslapen. Aan tafel, hoofd rustend op zijn armen.

ik luister op afstand
Nu is hij klaarwakker en vertelt, met zware basstem. De vrouw, een dementerende medebewoner en vanmiddag zijn publiek, heeft vroeger in het onderwijs gewerkt en stimuleert hem vakkundig bij het vertellen van zijn levensverhaal. “Altijd vrijgezel gebleven. Ik had het wel anders gewild hoor. Maar ja...” Zijn zoons komen regelmatig op bezoek, toch klinkt het zo geloofwaardig dat hij zelf geëmotioneerd raakt. Het verhaal wordt steeds mooier, ik luister op afstand en hoor hem enthousiast naar adem happen.

27 jaar in de zorg
Hij vertelt tot in de kleinste details over zijn avonturen als vrijgezel. “Ik ga nog een grote reis maken. Amerika, dat weten ze hier ook. Ik krijg een arts mee.” Collega Jolanda kan er hartelijk om lachen. Zij werkt 27 jaar in de zorg, waarvan 11 jaar op de afdeling PG van woonzorgcentrum Rijn en Vliet. “Begonnen in de huishouding en onderweg een opleiding gedaan. Verzorgende niveau 2. Nee, ik heb er nooit over gedacht verder te leren naar niveau 3. Rekenen, daar ben ik niet zo goed in.” Verzorgen wel, ik ben er deze week zelf getuige van geweest.

met goeie cijfers
Ervaren, bijna met pensioen en samen met Bea lief en zorgzaam voor bewoners. Ze hebben dezelfde achternaam. “Nee, geen familie. Het is echt een Leidse naam.” Bea is verzorgende niveau 3, zij heeft de opleiding wel gedaan. “Kort nadat mijn man overleden was. Die heeft het altijd gezegd, dat kan jij! Vraag me niet hoe, maar het is me gelukt. En met goeie cijfers!” Bea en Jolanda, een bijzonder duo. Door hen ben ik betiteld als “onze Jan”, een hele eer! Nog drie diensten dames, dan ga ik een etage hoger. Ook PG, maar bij die bewoners is de dementie minder ver gevorderd. Ik ben benieuwd.

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller