• Hoogtepunt is het voetbalspel

Hoogtepunt is het voetbalspel

“Kijk, daar boven je hoofd! Daar komen er nog twee! Zo, dat is een grote! Ja, daar gaan ze!” Mevrouw doet enthousiast verslag van wat buiten voorbij vliegt, fietst, wandelt en rijdt.

Ze zit voor het raam van de tweede etage van woonzorgcentrum Rijn en Vliet en heeft vrij uitzicht. Op de Churchillaan én de wijde omgeving. Mevrouw zit aan tafel met haar vriendinnen, drie medebewoners van de afdeling PG. Zij zijn aan het live verslag gewend en reageren niet.

een oplettend strenge blik
Nou ja, soms. Dan kijken ze elkaar licht geïrriteerd aan, “wat bedoelt ze nou?” Mevrouw - de verslaggever - is zwemlerares geweest, mijn collega Francisca heeft nog les van haar gehad. Als ze niet voor het raam zit, staat haar rolstoel op een strategische positie vanwaar ze de hele afdeling kan overzien, zoals vroeger in het zwembad. Daar zit ze, armen over elkaar met een oplettend strenge blik. Streng, totdat ze oogcontact maakt. Dan steekt ze met een stralende lach haar hand op.

op tafel geprojecteerd
De bewoners van de afdeling PG op de tweede etage, het is een bijzonder gezelschap. Mensen met totaal verschillende karakters, dat blijkt nog eens als collega Anita de Tovertafel aanzet. Vanuit een boven de tafel hangende projector worden er spelletjes op tafel geprojecteerd. Woordspelletjes, cijferspelletjes, enz. De deelnemende bewoners kunnen de vragen beantwoorden door met hun hand of vingers op het juiste antwoord te slaan of tikken.

superieure lach
Dat verschil - hand of vingers, slaan of tikken - zegt veel over de spelbeleving van de deelnemers. De eerste kijkt de kat uit de boom, fluistert gereserveerd het antwoord en doet verder niet mee. De tweede reageert impulsief, slaat hard op tafel zonder een idee te hebben van het juiste antwoord. De derde reageert met een korte venijnige tik en een superieure lach op haar gezicht. De vierde geeft commentaar op de rest en slaat of tikt alleen op een antwoord als ze 100% zeker is.

even bijkomen
De winnaar? Bewoner drie, met ruime voorsprong. Hoogtepunt is het voetbalspel. Iedereen tikt of slaat vrolijk mee en de geprojecteerde bal schiet in het rond. Goal! De eindstand en wie er gewonnen heeft? Geen idee. Het was vooral een vrolijke boel. Een uurtje ongeveer, dan vinden de bewoners het mooi geweest. Even bijkomen, hoogste tijd voor een middagdutje. Werken op de afdeling PG heeft een totaal andere intensiteit dan somatiek of thuiszorg. Meer mentaal, hoe krijg je bewoners mee...

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller