• Zeg maar Dirk

Zeg maar Dirk

“Jan? Goeiemorgen. We hebben een zieke, kan jij vandaag alleen een route doen?” Vrijdag de 26ste was mijn laatste dienst op de afdeling PG van Rijn en Vliet.

Met als afscheid een bos bloemen van mijn collega's en twee flessen wijn van teammanager Fred. Nogmaals bedankt, erg leuk! Vandaag was alweer mijn derde dag bij thuiszorgteam Lage Mors. Drie dagen meelopen met collega's, de wijk leren kennen én de clienten, dat was het idee. Tot vandaag, onverwacht mijn eerste dienst alleen.

boven ons hoofd
“Je hebt toch ervaring? Dat kan toch wel?” Natuurlijk, geen probleem. Eerste adres: Schouwenhove. Mooi, daar ben ik al. Een serviceflat met luxe huurappartementen. Het kantoor van wijkteam Libertas is op de begane grond gevestigd en een belangrijk deel van de cliënten woont boven ons hoofd. Lekker dichtbij, 1+1=3. Mijn tweede adres is Bloemlustplein, een stevig eindje fietsen. Bij deze mensen ben ik maandag ook geweest.

spectaculair uitzicht
Deze cliënten wonen op de twaalfde verdieping en hebben een spectaculair uitzicht over Leiden. De man des huizes keek maandag trots met mij mee. “Leiden bestond vroeger uit eilanden en ieder eiland had een kerk. Kijk maar. En daar, het LUMC, het station en dat is de Transvaalbuurt.” Ik keek en zag wat ik eerder via Google Maps had gezien, samen met een bewoner van de afdeling PG van Rijn en Vliet.

de hakbijlenbuurt
De Transvaalbuurt, maar door haar werd het de hakbijlenbuurt genoemd. “Ja, dat klopt, reageerde de man enthousiast. Tijdens de tweede wereldoorlog trokken bewoners met hakbijlen naar andere delen van Leiden om brandhout te verzamelen. Zo is die naam ontstaan.” Leuk, ik leer Leiden steeds beter kennen, ook Lage Mors. Maar eerlijk, mijn eerste route alleen was een zoektocht, met Google Maps als beste vriend.

universitair docent
Een zoektocht, maar eenmaal binnen voelde het vertrouwd en goed. Wassen, douchen, aankleden, steunkousen aantrekken, praatje maken, medicatie aanreiken en hup op de fiets. Vooral het praatje maken is leuk, met “zeg maar Dirk” als hoogtepunt. Eerst universitair docent geschiedenis en nu bewoner van Schouwenhove, met in zijn appartement honderden boeken.

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller