• Wat gaan we doen, lekker douchen?

Wat gaan we doen, lekker douchen?

“En de M is van Maria. Die had in die tijd iedereen.” Een leuke vrouw, ondeugend grappig. ACM, dat zijn haar voorletters. Ik mocht haar vanochtend helpen met douchen en aankleden.

Door een man gewassen worden, ze vond het een bijzondere ervaring. “Kom je morgen weer?” Die vraag heb ik met nee beantwoord. Maar maandag wel! De thuiszorg, fijn om weer terug te zijn. Cliënten zijn vrijer in hun eigen omgeving, meer op hun gemak.

geen dag hetzelfde
“Vindt u dit werk leuk?”, vroeg een volgende mevrouw. Een keurige dame, met vooral fysieke klachten. “Tussen de oren gaat het nog prima, gelukkig wel.” Mijn antwoord - het is fijn om mensen te helpen en ik geniet van de gesprekken - was voor haar acceptabel. Wat ze niet weet is dat in de thuiszorg geen dag hetzelfde is, dat maakt het extra leuk. Zoals vanochtend. Verpleegkundige Britt is ziek én gisteravond is een collega vergeten de sleutels van cliënten terug te hangen in de sleutelkast.

de nachtportier
Crisis, grotendeels opgelost door collega Roos. De cliënten van Britt werden eerlijk onder ons verdeeld en voor de ontbrekende sleutels had ze ook een oplossing, met uitzondering van één. De betreffende cliént, Dirk uit mijn vorige verhaal, kwam toen ik hem belde zelf met een oplossing. “De portier, die heeft een sleutel.” En inderdaad, de nachtportier van Schouwenhove deed even later de deur voor mij open. Dirk zat al op de rand van zijn bed op mij te wachten. Aan de slag!

woeste haardos
Mijn vorige verhaal? Dat heeft Dirk gelezen. “Leuk, je hebt alleen mijn naam verkeerd gespeld.” Mijn uitleg - met opzet, vanuit privacyoverwegingen - werd door hem geaccepteerd. Nog twee cliënten buiten Schouwenhove en mijn dienst zit er alweer op. Bij de meneer op het laatste adres zijn de woeste haardos en wilde baard spoorloos verdwenen. Keurig geknipt staat hij in de badkamer op me te wachten. Goedemorgen, wat gaan we doen, lekker douchen?

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalen verteller