• Ja, natuurlijk, vriendin!

Ja, natuurlijk, vriendin!

“Bedankt vriend, want zo mag ik je toch wel noemen na vandaag?” Met een vragende blik kijkt mevrouw me aan.

Een half uurtje eerder zat ze op de rand van haar bed en probeerde zonder mijn hulp op te staan. Niet verstandig, ik zag het uit mijn ooghoeken gebeuren. Ze kwam aarzelend overeind en deed, haar evenwicht verliezend, een paar stappen achterwaarts. Ik zag het gebeuren, maar kon onmogelijk op tijd bij haar zijn. Gelukkig bracht haar nachtkastje redding.

wacht dan even
Het resultaat? Een glas water om, een schoteltje aan diggelen en mevrouw de schrik stevig in haar benen. En ja, ik ook. Het is een lief mens. Stoer, een beetje ondeugend en beginnend dement. Haar man is stapel op haar, en terecht. Aan alles voel je dat ze een mooi leven hebben gedeeld, en nog steeds. Terug op de rand van haar bed leg ik een hand op haar schouder en zeg: wacht dan even, dan help ik je, daar zijn we voor. Ze knikt met de schrik nog in haar ogen.

op haar rug
Even later lopen we hand in hand naar de badkamer. De douche doet wonderen. Ik laat de straal langer op haar rug dan nodig. Lekker he, die warmte?! Ze knikt bevestigend en langzaam krijgt ze weer praatjes. Na het aankleden loopt ze achter haar rollator richting woonkamer. Ik zwaai de deur open en roep TADAAA! Haar man kijkt blij verrast en begeleidt zijn vrouw voorzichtig naar de eettafel. “Ik was bijna gevallen”, hoor ik haar fluisteren. Mijn antwoord op haar vraag? Ja, natuurlijk, vriendin!

zo'n klein wijfie
Met een zonnetje plus tegenwind fiets ik even later naar het volgende adres. Een man alleen, een Feijenoordsupporter. “Maar ik ben vroeger ook wel in De Meer geweest hoor. Eerst de wedstrijd en dan een biertje halen aan de overkant.” We halen herinneringen op aan een mooi stadion en ik trek zijn rechter steunkous aan, met moeite. De man volgt het schouwspel nauwlettend en zegt “vorige week was er zo'n klein wijfie, die had ze zo aan.” Dat laat ik bij de linker kous natuurlijk niet op me zitten :-)

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalen verteller