• Oh, de melk is op

Oh, de melk is op

“Hé Jan, je moet me echt even helpen, ik weet het niet meer...” Het is even voorbij half acht, meneer heeft zich gewassen en aangekleed. Nu staat hij voor me.

Ik kijk: overhemd, broek, schoenen... Hé, zijn bretels ontbreken. Of nee, ze zitten onder zijn overhemd. Duidelijk voorbeeld van de verkeerde volgorde. We doen een paar stappen terug. Overhemd uit, bretels omlaag. En weer vooruit. Overhemd aan én in de broek, bretels omhoog. Zo goed? Nee, zijn trui moet er nog overheen.

kijk, daar staat ze
Klusje geklaard. Hoe is 't verder? “Ach, wat zal ik zeggen, er gebeurt niet veel.” Meneer heeft tientallen jaren in de Amsterdamse Jordaan gewoond en is manager bij een aantal grote bedrijven geweest. Nu woont hij in Schouwenhove. “Drie jaar geleden is mijn vrouw overleden. Kijk, daar staat ze.” Hij wijst naar twee ingelijste foto's van een mooie vrouw. “Ik mis haar nog iedere dag. Mijn kinderen zeiden, pap, je redt het niet alleen. Nu zit ik hier, tussen alleen maar ouwe mensen.”

een krentenbol en...
Zelf is hij ook de jongste niet meer, zijn zoon is 59. We praten terwijl ik zijn ontbijt klaarmaak. Over Buitenhof met o.a. Herman Wijffels en Ramsey Nasr. Bijzonder. Aankleden is lastig, maar praten over de toekomst van Nederland gaat meneer nog goed af. Ik zet zijn ontbijt op tafel. Twee bruine boterhammen, een krentenbol en... Oh, de melk is op. “Ja, alles is op. Ik ga straks even naar het winkeltje op de  begane grond.” Dan maar vruchtensap? “Ja hoor, het is niet anders.”

genoeg gekletst
Nog even de medicatie controleren en aanreiken, ogen druppelen en klaar. Mooie dag en tot de volgende keer! Ik trek de deur achter me dicht en denk, oud worden is niet altijd een feestje. Werken in de zorg daarentegen... Ik kan het iedereen aanraden. Het brengt je terug bij waar het leven echt om draait: zorgen voor elkaar, mooie gesprekken, genieten van het kleine. Maar genoeg gekletst, aan 't werk! Op de volgende drie adressen ga ik steunkousen aantrekken.

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller


Is werken in de thuiszorg iets voor jou? Bekijk hier onze vacatures.