• Waterballet

Waterballet

“Mien! Geef Jan effe een plastic zakkie! Voor z'n zadel, anders wordt z'n kont straks nat!” Tweede paasdag, mijn laatste van drie ochtenddiensten. Het regent, hagelt en waait.

Maar goed nieuws, het zakje heb ik niet nodig gehad, ik ben droog gebleven. Zaterdag niet. Op mijn eerste adres mocht ik een cliënt helpen met douchen. Bij binnenkomst stond mevrouw al startklaar in de badkamer.

een noodreparatie
Haar man had de douchekop met duct tape aan de slang bevestigd, een noodreparatie. “Ja, hij heeft 'm zelf gerepareerd.” Ik hoorde aarzeling in haar stem, toen ik de kraan opendraaide begreep ik waarom. Op het eerste gezicht zag het er nog aardig uit, maar water vindt altijd zijn weg. Het resultaat? Waterballet. Een verstopt afvoerputje maakte het feest compleet.

strakke exemplaren
Plassend door het water heb ik mevrouw geholpen met douchen, afdrogen en aankleden. Wat volgde was een ochtenddienst met water in m'n schoenen. Dat was zaterdag. Gisteren zat een cliënt zoals gewoonlijk te wachten in de gang. Haar steunkousen lagen startklaar. Strakke exemplaren! Daarnaast lag een zakje met chocolade paaseitjes. “Voor jou”, zei ze. “Omdat je met Pasen moet werken.”

de wekker op half zes
Aardig! De chocolade paaseitjes heb ik gedeeld met mijn collega's. Nu zit ik thuis achter mijn Macbook dit verhaal te schrijven. Drie ochtenddiensten, drie dagen de wekker op half zes. Opstaan, aankleden en ontbijten, met de fiets naar het station, met de trein naar Leiden, fietsen naar Schouwenhove, sleutels pakken, een kopje koffie, een praatje met collega's en op de fiets de wijk in.

ze zijn gewaarschuwd
Drie ochtenddiensten op rij, ik ben blij dat het erop zit. Toch geeft het ook veel voldoening. Het contact met mensen, even een praatje maken en helpen waar mogelijk. De douchekop en het verstopte afvoerputje? Daar gaat meneer de woningbouwvereniging over bellen. Het waterballet heb ik gerapporteerd in Ons, het online zorgdossier van Nedap. Voor mijn collega's en andere betrokkenen. Ze zijn gewaarschuwd.

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller