• Wat ben je laat!

Wat ben je laat!

“Ik ga door, ook al heb ik niet lang meer.” Meneer is ongeneeslijk ziek en fysiek wordt het merkbaar minder. Tussen zijn oren is hij echter nog messscherp en duidelijk in wat hij wil.

“Oh, en graag nog een kopje koffie. Met vier schepjes Nescafé, lekker én goed voor de stoelgang.” Even later sta ik buiten, klaar om naar de volgende cliënt te gaan. Geen tijd om na te denken. Een zieke collega, dus mijn route is met twee cliënten en ruim een uur uitgebreid.

druk van de ketel
“Wat ben je laat!”, ik heb het meerdere keren gehoord. In de loop van de ochtend loop ik een beetje in en op weg naar mijn voorlaatste cliënt belt collega Roos. Mijn laatste cliënt heeft afgebeld. Geen zorg vandaag, het werd ze te laat. Fijn, druk van de ketel. De voorlaatste cliënt wordt mijn laatste en ik neem de tijd. Een vrouw alleen, op 18-jarige leeftijd van Indonesië naar Nederland gekomen. Ondersteunen met douchen, lees ik in het zorgplan. Maar niet door een man, weet ik uit ervaring.

zo gezegd, zo gedaan
Tijdens een eerder bezoek was ze duidelijk. “Sorry, maar nee. Niet door een man, daar ben ik te ouderwets voor.” Niet douchen, maar wat dan wel. Medicatie aanreiken en een goed gesprek, was het advies van wijkverpleegkundige Martine. “Probeer haar vertrouwen te winnen, misschien lukt het dan wel.” Leuk. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben een tijdje gezellig zitten kletsen. Over Sumatra, waar mevrouw geboren is, over Nederland én over Delft, waar ze haar hele leven gewoond heeft.

gezellig kletsen
Nu woont ze in Leiden, dichtbij haar broer. “Ik woon hier prima, maar als ik naar buiten kijk zie ik een stad die vreemd voor mij is. Niet erg, lopen gaat toch niet meer zo goed en mijn broer, zijn kinderen en achterkleinkinderen komen regelmatig op bezoek.” Na een kwartiertje gezellig kletsen stel ik toch de vraag. Mag ik u helpen met douchen? Ze schudt beslist haar hoofd. “Nee, maar ik vond het wel fijn om even met u te praten, erg leuk.” Ik ook mevrouw, tot de volgende keer. En bedankt Martine, voor het advies!

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller

Is Helpende Plus in de thuiszorg misschien ook iets voor jou? Flexibel inzetbaar en uren in overleg
Bekijk dan deze vacature: Helpende Plus Thuiszorg