• Schooljuf, dat was haar droombaan

Schooljuf, dat was haar droombaan

Hé Jan, m'n les is nog twee tellen bezig, is het goed als ik je zo terugbel?” Martine is mijn collega bij team Lage Mors én wijkverpleegkundige in opleiding.

Ik heb haar een paar keer kort gesproken. Sommige collega's ken ik zelfs alleen van naam. Dat brengt thuiszorg met zich mee, je gaat alleen op pad en draait steeds andere diensten. Collega's zie je even op kantoor voor het begin van de ochtenddienst, soms onderweg of tijdens de online teambespreking.

stoppen is geen optie
Korte gesprekken, vaak over werk. Jammer, daarom heb ik mijn collega's uitgenodigd voor een telefonisch interview. Ter kennismaking. Wie durft, was mijn vraag. Martine reageerde direct. “Ik durf wel hoor.” Vandaag om 12.00 uur hadden we een belafspraak. “Mijn opleiding? Hbo V, ik ben eerstejaars en de opleiding duurt 2,5 jaar. Of ik 'm af ga maken? Zeker! Stoppen is geen optie, dan moeten ze me er echt vanaf schoppen!” Martine neemt geen blad voor haar mond, dat heb ik de afgelopen weken bij team Lage Mors gemerkt.

een luie leerling
“Ik werk hier sinds september vorig jaar. Libertas heeft mij gevraagd, ik heb geen sollicitatiebrief geschreven.” Schooljuf, dat was haar droombaan, ze is zelfs aan de Pabo begonnen. “Maar ik was 20 en toen een luie leerling. De opleiding was pittig - veel leren - en er was een overschot aan onderwijzers. Na een tijdje dacht ik, waar ben ik mee bezig. Straks ben ik klaar en dan is er geen werk.” Via een tijdelijk baantje in de huishouding is Martine de zorg ingerold.

klinisch redeneren
“Werken en leren. Eerst Mbo V, niveau 3 en later niveau 4. Nu Hbo V, niveau 5, wijkverpleegkundige. Door corona volg ik de lessen online, vandaag klinisch redeneren. Geen probleem, klinisch redeneren heb ik de afgelopen jaren al zóveel gedaan.” Inmiddels is Martine 34 en heeft ze een berg aan ervaring. “En als ik het even niet weet, bel ik een collega-wijkverpleegkundige. Linda van der Hoeven bijvoorbeeld, daar kan ik het goed mee vinden. Het mooie van thuiszorg? Je bent een beetje eigen baas.”

een ingewikkeld verhaal
“Mijn werk? Intakegesprekken met nieuwe cliënten, zorgplannen opstellen, sturen op doelmatigheid bij bestaande cliënten en routes lopen, lekker op de fiets de wijk in.” Doelmatigheid, een terugkerend onderwerp. Ook tijdens de laatste online teambespreking. “Een ingewikkeld verhaal. Het komt erop neer dat we steeds kritisch moeten kijken naar het aantal per cliënt besteedde zorguren. Kan het doelmatiger? De zorgkosten stijgen en aan ons de taak om dat een beetje in de hand te houden...”

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller

Is werken in de thuiszorg iets voor jou? Bekijk hier onze vacatures.