• Wondverzorging, dat vind ik het leukst

Wondverzorging, dat vind ik het leukst

Ik ben klaar bij een cliënt en hé, daar staat collega Roos aan de overkant van de straat. Tijd voor een praatje. De zon schijnt, we nemen even tijd voor een korte pauze.

“Kijk, m'n gordijnen hangen er nog. Ik heb tot m'n dertiende in Lage Mors gewoond, in dat huis.” Roos wijst en inderdaad, de gordijnen hangen er nog. Niet lang meer, dan maakt het huis plaats voor een nieuwbouwwoning. Roos woont inmiddels op een andere plek in Leiden en binnenkort verhuist ze naar Katwijk.

best pittig
“Ik had liever in Leiden gebleven, maar in Katwijk hebben we straks een huis met een tuin. Voor de kippen én voor onze motoren. Een Honda Nighthawk, mijn vriend heeft er ook een.” Roos lacht, ze oogt gelukkig. “Ik werk nu vijf jaar bij Libertas Leiden in de zorg. Het eerste jaar van de opleiding Verzorgende niveau 4 heb ik zelf betaald, die ben ik nog aan 't afbetalen. BOL, overdag naar school of stagelopen en 's avonds werken. Best pittig, ik woonde toen al op mijzelf.” Het tweede jaar ben ik BBL gaan werken bij Libertas, zij hebben de verdere opleiding betaald.

mensen helpen én veel buiten
Inmiddels is Roos 28 en een ervaren kracht. “Ik ben ooit begonnen aan een Mbo-opleiding maatschappelijke zorg. Werken op een zorgboerderij, dat zag ik als mijn toekomst. Maar helaas, daar is bijna geen werk in te vinden. Thuiszorg is een goede vervanging, mensen helpen én veel buiten.” Genoeg gekletst, aan 't werk. Ik op de fiets en Roos op haar snorfiets. Die heeft ze gekocht voor als ze straks in Katwijk woont. “Die afstand is te groot om iedere dag te fietsen.” Een paar dagen later - om kwart over zeven 's ochtends - zie ik Roos weer.

ook dat is thuiszorg
Zij achter de computer en ik kom net binnen. “Hoi Jan! We treffen het niet, een collega heeft zich ziekgemeld. Kan jij een paar cliënten overnemen?” Wat moet dat moet, ook dat is thuiszorg. Roos is dagoudste en in de loop van de ochtend hebben we nog twee keer telefonisch contact. Cliënten op mijn route hebben haar gebeld, vragen waar we blijven... Bij de eerste loop ik op hetzelfde moment binnen en de tweede moet nog vijf minuten wachten.

zonder mopperen
Terug op kantoor, na mijn laatste cliënt, is Roos daar ook. Ik ben klaar, zij moet nog een paar uur door. “Nog een paar cliënten, wondverzorging, dat vind ik het leukst van mijn werk. En het contact met mensen. Daarna terug naar kantoor, voor de administratie.” Zonder mopperen, ze vertelt het met een lach. De zorgboerderij? “Daar ga ik nog regelmatig langs. Koffiedrinken, bijpraten en een beetje helpen. Leuk, maar mijn toekomst ligt in de zorg. Misschien nog een Hbo V-opleiding of specialiseren...”

Wil je ook in de zorg werken? Bekijk dan nu onze vacatures!Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller