• Welterusten, slaap lekker

Welterusten, slaap lekker

Dan ga je zeker ook over ons schrijven? Nou, dat weet ik wel zeker, zeg ik lachend.

Het is 18.00 uur zondagmiddag. Ik help mevrouw. Haar zoon en de visite drinken een biertje. Drie avonddiensten bij team Lage Mors, op zaterdag-, zondag- en maandagavond. Best pittig, ook omdat het leven overdag gewoon doorgaat. Maar leuk, avondzorg voelt anders. Cliënten zijn veel actiever, praten honderduit, hebben visite, kijken tv, puzzelen of poetsen zilver.

zwarte handen
“Kijk, hoe mooi bewerkt.” Mevrouw laat trots een glimmend zilveren schaaltje zien. “Je hebt er niets aan, er past bijna niets in, het is gewoon heel mooi.” Even later houdt ze haar - door het poetsen - zwarte handen op voor de medicatie. “Oh, die kan ik beter eerst even wassen.” Voor mij de gelegenheid om de medicatie in nCare af te vinken. Aangereikt, neem ik alvast een voorsprongetje. Even later tikt mevrouw met haar hand op mijn arm.

moet je nog lang?
“Bedankt en werk ze nog. Moet je nog lang?” Het antwoord weet ik niet precies. Mijn planning loopt gemiddeld tot 23.00 uur. “Gemiddeld, want onderweg verlies of win je tijd”, hoorde ik van collega's. En ach, het is ook niet zo belangrijk. Wat me nu, op dinsdagochtend na mijn derde avonddienst, vooral is bijgebleven zijn de mooie gesprekken en het afscheid nemen. Welterusten, slaap lekker.

zij mij hetzelfde
Welterusten, slaap lekker. Mevrouw ligt in bed en ik wens haar een goede nacht. Zij mij hetzelfde en ik doe de schemerlamp uit. Donker. Onderweg naar de voordeur struikel ik bijna over een bijzettafeltje. “Gaat het?” Ik antwoord lachend en blijf met moeite op de been. “Doe je de voordeur op slot, ik ben bang dat ze me meenemen.” Humor, dat heeft deze mevrouw in overvloed. “En zelfspot, dat is ook belangrijk”, vertrouwde ze mij eerder toe.

zeg je asjeblieft
Vertrouwen, bijzonder om dat te ervaren. Van deze mevrouw én van andere cliënten. In de avond is dat meer voelbaar. De band lijkt sterker, intiemer. Ik praat met Dirk, over tutoyeren en vousvoyeren. “Bij jou voelt u ongemakkelijk. Dus Jan, zeg je asjeblieft.” Graag Dirk, met plezier! 

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller