• Verstrikt in de spaken

Verstrikt in de spaken

“Heb je nog tijd voor een kort verhaal?” Ik twijfel, voor Dirk is kort een relatief begrip. Maar zijn lach belooft veel, dus oké.

“Ik ben vandaag met mijn scootmobiel en een vrouwelijke metgezel naar de Morspoort geweest. Daar hebben we op een terrasje iets gegeten en gedronken. Heerlijk! Lekker in het zonnetje!” Dirk lacht van oor tot oor. Mooi om te zien, in een eerder verhaal heb ik hem minder zonnig geportretteerd. “Ik ga door, ook al heb ik niet lang meer”, waren ongeveer zijn woorden.

in opperste nood
Nu, twee maanden later, is er voor Dirk veel veranderd. Goed nieuws van zijn arts én het zonnetje heeft daarvoor gezorgd. Mooi verhaal, maar Dirk is nog niet klaar. “Op de terugweg naar Schouwenhove lag er een fiets op de stoep en mijn scootmobiel raakte verstrikt in de spaken. Muurvast! Mijn metgezel, ook op leeftijd, heeft nog een poging gewaagd. Maar nee. Toen heeft ze in opperste nood aangebeld bij - waarschijnlijk - de eigenaar van de fiets.”

behulpzame moeder
“Maar wie komt er naar buiten, dat weet je natuurlijk niet...” Dirk pauzeert, bouwt de spanning op... “Een behulpzame moeder met twee kinderen. Maar ook hen lukte het niet. Vervolgens hebben ze de heer des huizes opgetrommeld en voor mij een glas koud water plus makkelijke stoel gehaald. Zonder mij was de scootmobiel een stuk lichter en even later konden we onze weg vervolgen. Mooi verhaal toch?! Voor mijn gevoel heb ik vandaag meer meegemaakt dan in het hele afgelopen jaar.”

mijn stola
Mooi verhaal, daar zijn we het over eens. Onder de mensen zijn, lekker naar buiten, door corona heeft Dirk dat gemist. Hij niet alleen, want een volgende cliënt vertelt dat ze net thuis is. “Heerlijk gegeten, bij dat restaurant hier verderop. Met mijn dochter en schoonzoon. Zo leuk! En daarvoor hebben we een eind door het park gewandeld. Ik was bang dat het in mijn rolstoel nog fris zou zijn. Niet dus. Het zonnetje was erg aangenaam. Ik had mijn stola echt niet nodig!”

Wil je ook in de zorg werken? Bekijk dan nu onze vacatures!

Jan Glas - onze nieuwsgierige verhalenverteller