• Op deze mag je kauwen

Op deze mag je kauwen

“Zo, nu even naar voren leunen.” De vrouw kijkt Rick niet begrijpend aan, “Naar Hoorn, daar kom ik net vandaan.”

Ouderdom komt met gebreken. Je wordt slechthorend, gaat dementeren, breekt een heup of... Ik heb het allemaal gezien vandaag, op mijn eerste dag in de thuiszorg. Samen met Rick ben ik door Leiden gecrosst. Van cliënt naar cliënt, hij op de brommer en ik op een van Libertas geleende fiets.

Deze vrouw - Rick weet het zeker - is al maanden de deur niet uit geweest, en zeker niet naar Hoorn. Ze is dement én te broos om langer dan een paar minuten op haar benen te staan. Rick werkt sinds februari bij Libertas. Als Helpende Plus, naast zijn hbo-studie Sociaal Werk. “Ik heb allerlei bijbaantjes gehad, toen zag ik de vacature van Libertas in de krant staan, dat sprak me wel aan.”

Inmiddels werkt Rick alweer maanden zelfstandig en vandaag heeft hij mij op sleeptouw. “In het begin heb ik ook meegelopen. Het leert snel, de weg in de wijk en het werk als helpende.” Rick zal het zelf niet zeggen, maar hij is geboren voor dit werk. Wassen, steunkousen aantrekken, helpen bij het aankleden, medicijnen geven. “Hier, deze mag je allemaal tegelijk innemen, met een slokje water. En op deze mag je kauwen.”

Inmiddels is het routine en ter controle heeft Rick zijn iPad. “Daar staat alles in. Het ziektebeeld, de medicijnen en de rapportages van collega's die eerder bij een client zijn geweest. Zo houden we elkaar op de hoogte en indien nodig wordt de zorgverlening aangepast.”  De planning voor vandaag staat in zijn telefoon. De naam van de cliënt, het adres en de beschikbare tijd. Alles wat Rick en zijn collega's doen is in minuten opgeknipt.

“De planning is een leidraad. Soms blijf je bij de ene cliënt iets langer, maar dat win je weer terug bij de volgende. Of niet, dan zijn we gewoon iets later klaar.” Die flexibele houding en hart voor de zaak ervaar ik ook bij zijn collega's, terug op kantoor. Aan de koffietafel wordt de dag doorgenomen en over een aantal cliënten nog even nagepraat. Rond 13.00 ga ik met een hoofd vol nieuwe ervaringen naar huis.

Jan Glas - een nieuwsgierige verhalenverteller