• Wendy Hoogeveen is verzorgende IG in de Thuiszorg

Wendy Hoogeveen is verzorgende IG in de Thuiszorg

'Ik kijk graag net even verder dan de lichamelijke zorg, die ruimte is er gelukkig'.

Ik werk al 18 jaar als verzorgende IG bij de Thuiszorg van Libertas Leiden. Al zijn mijn werkzaamheden door de jaren heen natuurlijk wel gewijzigd, ondermeer door digitalisering, bezuinigingen en strakkere richtlijnen. Zo heb ik nu bijvoorbeeld maximaal 10 minuten voor het aantrekken van een steunkous en een half uur voor wondverzorging, vroeger had ik daar meer tijd voor.

In mijn begintijd reisde ik de hele stad door naar cliënten toe, maar nu werk ik in één wijk met een vast team. Daar ben ik heel blij mee, we weten wat we aan elkaar hebben. Ik vind het geweldig om het verschil te kunnen maken bij cliënten. Ik kijk graag net even verder dan de lichamelijke zorg, die ruimte is er gelukkig. Daar zorg ik zelf voor, maar het kan ook bij Libertas Leiden. We zijn als kleinschalige organisatie echt goed in zorgen, vind ik, we volgen niet alleen protocollen en bieden nét dat beetje extra. Ik heb niet het idee dat ik een nummer ben bij Libertas Leiden. Ook al ken ik lang niet iedereen, er heerst een gevoel van saamhorigheid.

Je leert mensen goed kennen omdat je bij ze thuiskomt. Ze vertellen over hun leven, (klein)kinderen, de oorlog… Ze delen zoveel. Sommige mensen verzorg ik al 6, 7 jaar en dan ben je vaak het lichtpuntje van de dag. Natuurlijk blijf ik altijd professioneel, maar ik zeg weleens: ‘Soms komt er iemand voorbij, die raakt je in je hart’.

Ik zou het mooi vinden als de zorg eens wat positiever op de kaart komt te staan, zodat het voor jongeren een aantrekkelijk beroep wordt. Ik hoop dat de politiek gaat inzien hoe hard we nodig zijn en goede maatregelen neemt. Ik wil vooral blijven zorgen. Het is een mooi en dankbaar beroep, en dat mag echt weleens meer benadrukt worden in het nieuws.”