• Onderweg naar Mars

Onderweg naar Mars

Steunkousen, je hebt ze in soorten en maten. Open tenen, dichte tenen. Bij de een zitten ze strak, bij de ander iets losser.

En je hebt hulpmiddelen om die 'krengen' aan te trekken. Makkelijk gaat het nooit, maar deze week had ik de ultieme versie. “Ze zitten wel strak hoor.” De mevrouw begon al te lachen toen ze hoorde dat ik pas sinds begin deze maand in de thuiszorg werk. Vol goede moed ging ik door de knieën...

Wat volgde was een potje vrij worstelen. Niet te doen, zo strak! Als eerst de hiel maar op z'n plek zit! Niet verder vertellen, bij het tweede exemplaar had ik de moed bijna opgegeven. Duwen, trekken en mevrouw de grootste lol. Ze genoot zichtbaar met volle teugen van mijn one man show. Op de achtergrond het tv-journaal: drie wereldmachten die onderweg naar Mars zijn, of gaan. Lekker belangrijk, die kous moet op z'n plek!

Een kwartier later sta ik buiten, m'n rug drijfnat. Missie geslaagd en een kilo lichter. Op het volgende adres staat - je raadt het waarschijnlijk al - weer het aantrekken van steunkousen op het programma. Die gaan gelukkig een stuk makkelijker over de benen van die uiterst vriendelijke mevrouw. Fijn, maar waar zijn die steunkousen eigenlijk voor? Dat heb ik vandaag aan mijn collega Leida gevraagd.

“In de meeste gevallen oedeem.” Haar verdere uitleg sluit naadloos aan bij wat er op hartwijzer.nl te lezen staat: Oedeem is een abnormale ophoping van vocht, die ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Aan de buitenkant van het lichaam is de vochtophoping zichtbaar als een zwelling waar je met je vinger een putje in kunt drukken.

Veel staan, langdurig zitten en weinig bewegen kunnen oedeem veroorzaken. De kuitspierpomp, die een belangrijke rol speelt bij de afvoer van bloed en afvalstoffen, wordt dan te weinig gebruikt. De druk in de bloedvaten neemt toe, waardoor ze wijder worden. De kleppen in de bloedvaten kunnen dan niet meer goed sluiten. Het bloed, met daarin vocht en afvalstoffen, wordt dan onvoldoende afgevoerd.
 
Jan Glas - een nieuwsgierige verhalenverteller