• Dankbaar en blij

Dankbaar en blij

“Ha Jan, hoe ervaar je de thuiszorg en Libertas Leiden nu je een aantal weken bij ons bent?”

Deze vraag werd mij begin deze week op Facebook gesteld door Claudia Willemsens, sectormanager thuiszorg bij Libertas Leiden. Emotie, volgens Google een innerlijke beleving of moeilijk te omschrijven gevoel.

Leuke uitdaging Claudia, ik ga het proberen... Om te beginnen wil ik je bedanken voor de kans om bij Libertas Leiden aan de slag te gaan. Dat zegt iets over jou én over onze werkgever. Dankbaar, dat is ook meteen de overheersende emotie. Dankbaar dat ik op 59-jarige leeftijd heb gevonden waar ik al een paar jaar naar op zoek was: een activiteit naast schrijven, waar ik minstens net zo blij van word.

Dankbaar en blij, ik ga fluitend naar m'n werk. Waarom? Omdat alles nieuw is. Ik leer iedere dag. Van mijn collega's, van Google Maps én van de cliënten. Maar vooral dankbaar en blij omdat ik van waarde kan zijn voor mensen die het echt nodig hebben. Praktisch, door te helpen, én door er gewoon te zijn. Vaak ben je als thuiszorgmedewerker het contact met de buitenwereld en door het intieme karakter ontstaat er razendsnel een band.

De cliënten praten honderduit. Over vroeger, over nu, over hun kwaliteit van leven. Echte emoties, mooie gesprekken. Contact met mensen, van betekenis zijn, dát ervaar ik als het meest waardevolle. Dat gevoel is zo sterk dat ik na ruim een maand durf te zeggen dat ik ook na dit halfjaar graag wil blijven werken als helpende in de thuiszorg.

Jan Glas - nieuwsgierige verhalenverteller