• Gemengde drop voor mijn collega's

Gemengde drop voor mijn collega's

Trots en blij tilt Sasja haar shirt op tot boven de knie: “Kijk, zonder brace!”  Gevallen met de fiets, knieschijf gebroken, geopereerd en toen revalideren.

Eerst in het ziekenhuis en sinds een week of zes thuis, met de hulp van twee fysiotherapeuten en de zorg van Libertas Leiden. “Ja, daar mag je zeker over schrijven. Ik ben zó blij met jullie! Met de hulp én het even niet alleen zijn.”

Bij mijn eerste bezoek was ze volstrekt hulpeloos. Knie in het gips en elke beweging was pijnlijk. Nu kan Sasja haar sokken weer aantrekken. Een mijlpaal op mijn laatste dag bij team Vogelvlucht. Bijna symbolisch :-). “Eergisteren is de fysiotherapeut geweest. Een van de twee, volgens mij spelen ze good cop/bad cop. De bad cop heeft me pijn gedaan, maar nu kan ik wel m'n knie weer tot 60 graden buigen.”

Vandaag komt de good cop, ze kijkt er reikhalzend naar uit. “Gewoon een lekkere massage, heerlijk!” Na het douchen en aankleden nemen wij afscheid. Op weg naar kantoor stop ik bij Jamin en scoor een kilo gemengde drop. Voor mijn collega's bij team Vogelvlucht, als afscheid én om ze te bedanken voor de afgelopen maanden. Want wat heb ik veel geleerd! In de praktijk en via de training medicatie verstrekken.

Door die training mag ik nu een + achter helpende plaatsen. Eerst een online toets, met een score van 81,08% en daarna in de praktijk getoetst door Ramona. “Je krijgt een 8. Een 10 geef ik nooit, dat zou betekenen dat je bent uitgeleerd. Ik doe dit werk nu 15 jaar en leer nog iedere dag. Iedere mens is anders en heeft een andere zorgvraag. Dat is wat dit werk zo mooi maakt, en dan het liefst de palliatieve zorg.”

Mooi Ramona en bedankt! De komende week neem ik deel aan de Nationale Zorgklas, een online training via Zoom van 4 tot 7 dagdelen. Achter m'n laptop in plaats van op de fiets. Daarna verhuis ik naar team centrum van Libertas Leiden. Een wijk met nieuwe straatnamen, nieuwe collega's én andere cliënten. Leuk, maar ook lastig om de mensen - clienten en collega's - bij team Vogelvlucht los te laten...